menusearch
avayeleyl.ir

چرا حجاب ؟آیا درقرن بیست ویکم نیز مسئله حجاب مهم است

header
۱۴۰۲/۳/۲ سه شنبه
(0)
(0)
چرا حجاب ؟آیا درقرن بیست ویکم نیز مسئله حجاب مهم است
چرا حجاب ؟آیا درقرن بیست ویکم نیز مسئله حجاب مهم است

 

چرا حجاب؟؟آیا در قرن بیست و یکم نیز مسئله حجاب مهم است؟

 

یادداشت روز/ فاطمه مشفق: حجاب به معنا پوشش بیرونی و عفاف به معنا پوشش درونی، این دو عامل باعث سلامت جامعه است و در صورت نبود این دو موجب به وجود آمدن مشکلات و اثرات مخرب زیادی درجامعه خواهد شد. حجاب به عنوان یکخواسته فطری است که محدود به اسلام نیست. خالق بشر که بر تمای اسرار و رموز آفرینش، زیبایی، امنیت، رشد و تعالی انسان ها به خصوص زن را در عفاف و حجاب دانسته است، آیات نورانی قرآن کریم ضرورت این حکم الهی را به نحو مطلوب تبیین کرده است، مساله حجاب که یک دستور دینی است از مسایل مهم جامعه ماست و با بسیاری از مسایل پیوند خورده و دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.این مساله ازآن جهت که خطابش با زنان است، به نیمی از جمعیت جامعه مربوط است و از آن جهت که در تنظیم روابط زن و مرد نقش دارد، به همه افراد جامعه مربوط می‌شود .رعایت حجاب نه تنها برای خود زن ارزش آفرین است، بلکه باعث حفظ ارزش های انسانی، جامعه، مبارزه با تهاجم فرهنگی غرب، کاهش چشمگیر مفاسد فردی و اجتماعی، آرامش و پایداری نهاد مقدس خانواده و استیفای نیروی کار در سطح جامعه… است. از این رو نقش بارزی درکاهش آسیب اجتماعی دارد.

 

مسئله پوشش وحفظ عفاف خاص دنیای اسلام وحتی دنیای ادیان نیست. براساس زمینه فطری، حتی جوامع اولیه وبه دور ازتمدن ومذهب هم آن را مورد توجه خود قرار داده اند.ویل دورانت می‌نویسد: « دربریتانیای قدیم والدین ثروتمند درمدت پنج سال بحران جوانی، دختران خودرا درکلبه ها زندانی می‌نمودند. زنان سالمند پاکدامنی را به زندانبانی می‌گماردند، دختران حق خروج ازاین کلبه ها را نداشتندوتنها اقارب ونزدیکان می‌توانستند آنان را ببینند. بعضی ازقبا یل جزیره برنئو نیزعمل مشابهی داشته اند.». داستان آدم وحوا وبهره گیری آنها از شجره ممنوعه نیزدلیل همین مدعاست. بنابراین، مسئله پوشش وعفاف درهمه جوامع وملل به صورتهای گوناگون وجود داشته است،این نکته مهم است که حجاب فقط برای زنان تکلیف نیست، بلکه در اسلام حجاب هم بر مردان و هم بر زنان تکلیف شده است؛ از آنجایی که وجود زنان همچون مروارید گرانبها و باارزش بوده، این مسئله به عنوان یک حکم تکلیفی وضروری برای زنان تعیین گردیده است.

این روزها در جامعه ما آزادی انتخاب پوشش یکی از بحث های مهم در میان افراد بوده و خیلی ها معترض به پوشش اجباری هستند؛ کسانی که عدم وجود الزاماتی برای پوشش در کشورهایی مثل ترکیه و همینطور کشورهای غربی را یک ویژگی مثبت می‌دانند، یک نکته بسیار مهم را نادیده می‌گیرند و آن ناامنی‌های روانی و فیزیکی است که زنان در این کشورها به‌خاطر غلبه فضای جنسی تجربه می‌کنند. در ادامه به امار چند کشور برتر دنیا اشاره میگرد؛ طبق آمارهای رسمی در ترکیه، همزمان با گرایش بیشتر دختران به برداشتن حجاب و نیز گسترده‌تر شدن روابط آزاد، آمارهای مربوط به آزار و خشونت جنسی سیر صعودی را طی کرده است. در سال 2017 وزارت دادگستری ترکیه اعلام کرد در طی ده سال گذشته آزار جنسی زنان در این کشور نزدیک به دویست‌وپنجاه درصد افزایش داشته است. آمارهایی که هر از چندگاهی به شکلی خود را نشان می‌دهد؛

این موضوع در کشورهای غربی که سابقه طولانی‌تری در بی‌قیدی دارند، بسیار جدی‌تر است و زنان در شرایط سخت‌تری به سر می‌برند. به‌عنوان مثال طبق پژوهشی که موسسه رویترز تامپسون با بررسی 192 کشور انجام داده است، آمریکا سومین کشوری است که بیشترین آمار خشونت و آزارجنسی علیه زنان را دارد و در شمار ده کشوری قرار دارد که خطرناک‌ترین محیط برای زنان هستند. رویترز برای بررسی چرایی این موضوع، آمار مربوط به خشونت علیه زنان را از مراکز رسمی آمار آمریکا مورد اشاره قرار داده که بر اساس آن  «از هر پنج زن آمریکایی، تقریبا یک زن مورد تجاوز قرار گرفته و از هر سه زن، یک نفر تجاوز، خشونت یا آزار توسط شریک جنسی خود را تجربه کرده است». این موضوع حتی در محیط‌های دانشگاهی که می‌بایست فضایی نسبتا امن باشند، به یک پدیده بسیار نگران‌کننده تبدیل شده است به‌طوریکه طبق اعلام مرکز آمار این کشور، از هر پنج دختر دانشجو یک نفر در محیط‌‎ دانشگاه مورد آزار جنسی قرار می‌گیرند.

 

در انگلیس آزار جنسی کارمندان زن آنقدر جدی بوده است که حتی در برخی فضاهای اداری تصمیم بر این شده که دست‌دادن به‌طور کامل ممنوع شود. در این کشور «از هر سه کارمند، یک نفر» برخوردهای نامناسب جنسی را از سمت همکاران خود یا ارباب‌ رجوع تحمل کرده‌ است.

در سوییس نیز بیش از یک پنجم زنان مورد تجاوز و خشونت جنسی قرار گرفته‌اند. این‌ها تنها نمونه‌هایی از ناامنی گسترده زنان در کشورهایی است که پشت شعارهای مربوط به آزادی پوشش، زنان قربانی خشونت‌های جنسی قرار می‌گیرند. بدیهی است هرچقدر پوشش مناسب کمرنگ‌تر می‌شود، با غلبه‌پیدا کردن فضای جنسی، آزار و اذیت از سمت مردان نیز بیشتر خواهد شد

و در واقع دختران و زنان در مقابل تجاوز و آزار جنسی آسیب‌پذیرتر می‌شوند.

آیه ۵۹ سوره احزاب :

اى پیغمبر! به همسران و دخترانت و بانوان مومن بگو: با روپوشها و روسرى ها و چادرها و جلبابها خود را بپوشانند. زیرا این کار (چادر پوشیدن) موجب مى شود که بهتر به عفت شناخته شوند، و مورد آزار و تعرض هوسرانان قرار نگیرند. (و اگر تاکنون خطا و کوتاهى از آنها سر زده توبه کنند، زیرا) خدا همواره آمرزنده، و مهربان است.