menusearch
avayeleyl.ir

نقش انکارناپذیر زنان در اعتلا وتحول جامعه

header
۱۴۰۲/۳/۲۳ سه شنبه
(0)
(0)
نقش انکارناپذیر زنان در اعتلا وتحول جامعه
نقش انکارناپذیر زنان در اعتلا وتحول جامعه

 

نقش انکارناپذیر زنان در اعتلا و تحول جامعه

یادداشت : فاطمه مشفق /این روزها از گوشه و کنار شهرهای ایران، خبر از پیروزی های پی در پی بانوان کشورمان به گوش می‌رسد. دو مدال طلا و یک نقره جهانی بانوان تکواندوکار، نایب قهرمانی هاکی روی یخ بانوان در مسابقات اسیایی، قهرمانی تیم کشتی بانوان در مسابقات آسیایی و ... تنها چند مورد از قهرمانی های بانوان ایران در همین چند هفته اخیر بوده است. بانوانی که با پوشش اسلامی، ایرانی پرچم کشورمان را بر فراز آسمانها برده اند.‌ایا حضور بانوان در تمام عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، ورزشی، فرهنگی و ... همیشه بوده است؟؟

با نگاه به تاریخ؛ میتوان دریافت که زن قبل از اسلام در محرومیت فراوان بوده و از جایگاه مناسب اجتماعى برخوردار نبوده است؛ چرا که نگاه به زن، نگاه ابزارى و کالائى بوده یعنى زن در ردیف یکى از کالاهایى بوده است که در اختیار مردان بوده، تا لذت بیشترى از زندگى ببرند ولی اسلام با نداى آسمانى خود تحول بزرگى در زندگی زن ایجاد نمود. از نگاه قرآن زن نقش محوری را در تربیت افراد خانواده و در نتیجه جامعه دارد. اگر خداوند قوام اجتماعی و اقتصادی جامعه را بر عهده ی مرد نهاده است،قوام تربیتی آن را بر دوش زن گذاشته زیرا زن کانون عاطفه در عالم هستی است. 

مساله مهمی که باید به آن اشاره کرد، نقش آفرینی زنان در ساختن افراد جامعه است. هر فرد جامعه از ایام کودکی، زیر نظر مادر، شخصیت اش شکل می‌گیرد، از کودکی می‌آموزد که در آینده چه نقشی را ایفا کند و بر همین اساس جامعه اسلامی شکل می‌گیرد. چنین است که امام خمینی (ره) می‌فرمایند "از دامن زن، مرد به معراج می‌رود"، زنان با ایفای نقش خواهر، مادر، دختر همواره نقش بسیار مهمی دارند. 

تربیت مدیران کارآمد توسط زنان انجام می‌پذیرد و این وظیفه ی زن را می‌توان «مدیریت پایه» و یا «مدیریت سایه» نام نهاد. جایی که زن باید حتما حضور داشته باشد، بحث تربیت فرزند است و گرنه نمی‌تواند تمدن ساز باشد، چرا که تمدن ها توسط انسان های بزرگ ساخته می‌شود که وظیفه ی تربیت‌ آنها با زن است. 

همچنین زن از توانمندی اداره ی سیاسی جوامع بزرگ و کشورداری نیز برخوردار است. قرآن کریم برای نمونه از بلقیس ملکه ی سبا نام می‌برد که با ایمان خود به سلیمان نبی، نمونه ی مدیریت سیاسی برتر گشت. زنی که به جای مقابله با رهبر الهی با اقدام و تصمیم صحیح به او ایمان آورد و خود و کشورش را از هلاک دنیوی و اخروی نجات داد (نمل/۱۹-۴۴).

مطالعه زندگی بانوانی همچون خدیجه کبری ؛ فاطمه زهرا و زینب سلام الله علیها و ... نشان از آن دارد که زنان و بانوان تاریخ همواره دوشادوش مردان در تمام عرصه ها بوده و نقش بسزایی در تببین و رشد جامعه بشری داشته اند.

مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان مسلمان تازگی ندارد و به تقلید از زنان غربی و بر مبانی لیبرالیستی صورت نمی‌گیرد، بلکه پیشینه ای به قدمت ظهور اسلام داشته و با پیروی از الگوهای زنان مبارز مسلمان و بر مبانی اعتقادی دین مبین اسلام بوده و از معارف ناب کتاب آسمانی جاودان آن، قرآن کریم و سنّت نبی اکرم (صلّی الله علیه و آله) و اهل بیت (علیهم السّلام) تغذیه می‌گردد.

 

مهم ترین نقشی که زنان مسلمان در بیدارگری داشته اند نقش تربیتی در دو حوزه ی ذیل بوده است: 

۱. ارائه ی الگویی مهذّب و آگاه از خود به عنوان زن کامل مسلمان و انسانی مبارز و آزاد؛

۲. تربیت فرزندان پاک، آگاه، مبارز و تشویق همسران به مبارزه.

امام خمینی (رحمه الله علیه) درباره ی این نقش اول  فرمودند: «زن با تربیت صحیح خودش انسان درست می‌کند و با تربیت صحیح خودش کشور را آباد می‌کند».

حال نکته اینجاست چرا با داشتن چنین تاریخچه ای از زنان مسلمان و فداکار، امروز بین زنان و دختران جامعه نقش حجاب کمرنگ شده، و زنان و بانوان ایرانی حجاب را مانع پیشرفت اهداف خود می‌دانند، و شعار زن، زندگی و آزادی سر می‌دهند. اینکه در بحث آموزش و پرورش چه کاستی هایی وجود داشته امری تخصص و نیاز به برنامه ای اصولی است اما نکته دیگری که کمتر بدان توجه شده پرداختن به تجربیات زنان مسلمانان و قهرمان کشورهای دیگر است. زنانی که در مهد و بطن بی حجابی ها و نبودن اصول و مبانی ارزشی به دین اسلام گرویده اند و حجاب را انتخاب کرده اند. و با حجاب خود موفقیت های بی شماری را کسب کرده اند. زنان و بانوانی که در کشورهای به ظاهر متمدن، که شعار برابری بین زن و مرد را فریاد می‌کشند از نابرابری ها خسته شده، از نگاه آلوده و هوس باز به ستوه آمده و با آغوش باز به دین اسلام گرویده اند. و در پوشش حجاب، موفقیت و مهمتر از همه آرامش و امنیت را برای خود به ارمغان آورده اند.

بانوانی همچون ابتهاج محمد؛ قهرمان آمریکایی اولین شمشیرزن باحجاب شرکت کننده در المپیک؛ مریا ادریسی، مدل و مانکن معروف دنیای عرب که ریشه مراکشی - پاکستانی دارد؛ سهیلا سامی جراح نابغه مغز و اعصاب ؛ لیلا علاوا دختر مسلمان سوریه‌ای دانمارکی، بنیانگذار و مدیر شرکت تمپست (The Tempest)   که از سال ۲۰۱۳ در حوزه فناوری فعالیت خود را آغازکرد؛حسی الجابر مهندس قطری، استاد دانشگاه و سیاستمدار و رییس سابق فناوری و ارتباطات قطر است. دلال الدوب؛ وبلاگ نویس کویتی و ... نمونه ای از بانوان موفق جهان هستند.

زنانی که هر گاه از آنها پرسیده شد آیا حجاب محدودیت است؛ قاطعانه پاسخ داده اند که حجابم نه تنها باعث محدودیت نبوده بلکه پیشرفت من مدیون حجابم بوده است.